Leer moeilijke lesstof met deze 4 gouden tips!

aniek

Hoe krijg je al die moeilijke formules in je hoofd? Of hoe moet je ooit al die lastige begrippen onthouden? Soms wil de lesstof maar niet in je hoofd blijven hangen. Op dat soort momenten kun je wel wat tips en tricks gebruiken hoe je de stof wél kan onthouden. Wil jij weten hoe je moeilijke stof het beste kunt leren? Hier vind je onze beste tips.

1. Scheid de hoofd- en bijzaken

Soms lijkt de lesstof zo veel, dat je het overzicht verliest. Dan is het handig om te kunnen bepalen wat de belangrijkste informatie is. Dat doe je door hoofd- en bijzaken te onderscheiden.

  1. De eerste stap is om de tekst goed te lezen om te begrijpen wat er staat. Probeer vervolgens de tekst aan jezelf in eigen woorden te vertellen. Het kan heel goed zijn dat je al wat hoofdzaken hebt onthouden door de tekst één keer te lezen.
  2. Vervolgens lees je nog een keer de titel, tussenkoppen en het begin en het einde van de tekst. De titel en koppen geven namelijk meteen aan waar de stof over gaat. Meestal wordt in het begin het onderwerp of de hoofdgedachte van de tekst toegelicht. Aan het eind vind je vaak een samenvatting van de hele tekst, dat ook de hoofdzaken bevat.
  3. Hierna ga je verder op zoek naar hoofdzaken. Als je geschiedenis leert, zijn dit waarschijnlijk jaartallen. Bij biologie kunnen dit bijvoorbeeld bepaalde begrippen of feiten zijn.
  4. Om te testen of je nu écht de hoofdzaken uit de tekst hebt gehaald, kun je met een klasgenoot vergelijken. Als jullie dezelfde hoofdzaken hebben gevonden, weet je dat je goed zit!

2. Bekijk uitlegvideo’s

Bij alleen het zien van de hoeveelheid moeilijke lesstof die je moet leren kan de moed je soms in de schoenen zakken. Maak het jezelf iets makkelijker én leuker door uitlegvideo’s te kijken. Hiermee kun je tijd en moeite besparen, zodat je tijd over hebt om leuke dingen te doen. Je vindt bijvoorbeeld op WRTS uitlegvideo’s voor veel verschillende vakken, maar er zijn ook genoeg YouTube-docenten die je op goed op weg kunnen helpen. Zo kan Math With Menno je alles uitleggen over wiskunde en dankzij Biologie met Joost ben je optimaal voorbereid op je biologietoets.

3. Maak een mindmap

Voor vakken als aardrijkskunde kan een mindmap goed helpen bij het leren. Als je een mindmap maakt, zet je in het midden het onderwerp en hieromheen termen en begrippen die daarbij horen. Het hoeft niet alleen maar tekst te zijn, je kan ook gebruik maken van plaatjes, kleuren of emojis door bijvoorbeeld met het programma Canva te werken. Zo maak je het leren alleen maar leuker.

Let wel op dat je de tekst bij een mindmap zo kort en bondig mogelijk houdt. Aan de hand van de steekwoorden en afbeeldingen leg je de verbanden en ga je de lesstof beter begrijpen.

4. Gebruik flashcards

Een ander fijn hulpmiddel bij het leren zijn flashcards. Probeer deze kaartjes wel altijd zelf te maken en niet van bijvoorbeeld een klasgenootje te lenen. Door vragen, formules of begrippen zelf op de kaartjes te schrijven ben je namelijk al aan het leren! Aan de ene kant schrijf je de vraag en aan de andere kant het antwoord. Wanneer je de vraag voor je hebt, bedenk je in gedachten het antwoord. Vervolgens draai je de flashcard om en zie je of je het antwoord goed hebt. Het handige van flashcards is dat je deze kleine kaartjes overal mee naartoe kan nemen. Zo kun je moeilijke lesstof altijd even in de bus, tijdens een tussenuur of bij het ontbijt leren. 

Is dit jouw favoriete manier om te leren, maar wil je het wel een keertje afwisselen met iets anders? Probeer dan ook eens de overhoormethode ‘in gedachten’ op WRTS, die vergelijkbaar is met flashcards.