Dat is pech, concentratie weg. Hoe krijg ik mijn kind aan het leren?

tamiya

”Leren is stom!” Deze uitspraak hoor je als ouder waarschijnlijk regelmatig van je kind. Wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde… waarom moet dat allemaal? Er zijn natuurlijk genoeg argumenten waarmee je daarop kan antwoorden, maar zie dat maar tussen de oren van je kind te knopen. Heeft jouw kind moeite met leren of simpelweg geen zin en ben je ten einde raad? Dan heb je geluk, want in deze blog geven wij antwoord op de vraag: hoe krijg ik mijn kind aan het leren?

1. Maak leren leuk

Wie zegt dat leren saai is? Het is zo leuk als je het zelf maakt. Er zijn talloze manieren om leren leuk te maken. Wij hebben ter inspiratie een paar op een rijtje gezet:

  1. Maak een liedje van de lesstof. Het klinkt misschien cheesy in de oren van je kind, maar het kan echt helpen! Je kind kan bijvoorbeeld Franse begrippen leren op de melodie van do-re-mi-fa-so-la-ti-do. Leren en muziek is een gouden combinatie.
  2. Bewegend leren. Hoewel zittend leren vaak de norm is in het onderwijs, biedt bewegend leren ook veel kansen. Bewegen tijdens het leren heeft een positief effect op de hersenactiviteiten, waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren. Een manier om dit toe te passen is om kaartjes met bepaalde begrippen en antwoorden door het huis heen te hangen. Je kind moet dan vervolgens springen om de juiste antwoordkaartjes aan te tikken. Probeer het eens uit!
  3. Maar er een spelletje van. Dit kan op allerlei manieren. Zo kan je een eigen variatie maken op het bekende vraag- en antwoordspel Pim Pam Pet. Het reactiespel Halli Galli is ook geschikt om lesstof beter te onthouden. In plaats van de kaartjes gebruiken die bij het spel horen, maak je ze samen met je kind. Dit zijn slechts twee voorbeelden om van leren een spelletje te maken.

2. Apps voor ultieme focus

Smartphones zitten vaak vastgelijmd aan de handen van kinderen. Daar valt geen lesboek tussen te krijgen. In plaats van de strijd aan te gaan met elektronica, kan je er ook handig gebruik van maken. Hoe? Door het gebruik van apps. Er bestaan oneindig veel applicaties die de concentratie van je kind een boost kunnen geven. Wij hebben een aantal apps op een rijtje gezet die het proberen waard zijn:

  1. Freedom. Dit is bijna een gemene app. Het blokkeert namelijk verleidelijke sites (oftewel social media) en apps zodat er geen digitale afleiding meer is. Overigens ook te gebruiken op je laptop!
  2. Emphasis. Dit programmaatje werkt volgens de Pomodoro-techniek. Hiermee kan je tijdsblokken instellen waarin je kind gaat leren. Het is dan de bedoeling dat hij/zij de gehele tijd volmaakt. Als de timer afgaat, kan je kind een korte pauze houden. Dit kan meerdere keren herhaald worden.
  3. Calm. De hond blaft, het koffiezetapparaat maakt lawaai of zusjes/broertjes houden maar niet op met kleppen. Dit kan allemaal behoorlijk afleidend zijn. Deze app is perfect voor het ‘zen’-gevoel dat je kind nodig heeft om te kunnen leren. Je kind kan kiezen uit vele rustgevende geluiden, denk aan kabbelende beekjes of knisperend houtvuur.

3. Bouw een geheugenpaleis

Gaan bepaalde woorden en begrippen het ene oor in en het andere oor weer uit? Probeer dan eens het meest gebruikte ezelsbruggetje: het geheugenpaleis. Kort gezegd is een geheugenpaleis een denkbeeldige plek of route waar je informatie die je wil onthouden, kan opbergen. Klinkt ingewikkeld, maar het is alles behalve dat. Het werkt als volgt:

Stel je kind moet vijf moeilijke begrippen in zijn of haar hoofd weten te krijgen. De eerste stap is dan om een geheugenroute te maken. Vervolgens bedenkt je kind welke begrippen zij/hij moet onthouden. Daarna neemt je kind een locatie in gedachten die bekend is, zoals thuis of een klaslokaal. Vervolgens kiest je kind een vertrekpunt (bijvoorbeeld de deur) en bepaalt zij of hij hoe lang de route moet zijn. Als er vijf begrippen moeten worden onthouden, moeten er vijf plekken zijn in de route waar je kind langsloopt. Zo kan je de eettafel koppelen aan een begrip, of de kooi van de hamster aan een ander begrip. Nu je kind alle begrippen een plekje heeft gegeven, kan de denkbeeldige route worden bewandeld. Omdat veel mensen visueel zijn ingesteld zul je waarschijnlijk merken dat je vrij snel een heleboel begrippen kunt leren! Tijdens de toets hoef je dan alleen nog maar de route van jouw geheugenpaleis te bewandelen.

Probeer WRTS