Spaans leren, moeilijk? Niet als het aan deze docent ligt

aniek

Een nieuwe taal leren is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je dat aan? Spaans docent Francisca Díaz Martínez vertelt hoe zij haar leerlingen wegwijs maakt in de Spaanse taal: “Visualiseren helpt echt”. Ontdek hieronder haar unieke lesmethodes en waarom zij WRTS aanraadt om Spaans te leren.

Hoe kunnen leerlingen het beste Spaans leren?

Visualiseren helpt heel goed om de woorden te onthouden. Als mensen iets zien én iets lezen, dan blijft het veel beter hangen. Als je een beeld hebt bij het woord, of zelfs een voorwerp hebt die je eraan kan linken, onthoudt je het veel beter. Het probleem bij woordjes leren is dat je het binnen een korte tijd weer kan vergeten. Als je het goed wil opslaan in je geheugen moet je het woord voor je kunnen zien, het kunnen omschrijven, in gesprekken terug laten komen, er spelletjes mee maken, noem maar op.”

Welke werkvormen gebruikt u in uw les?

“Ik gebruik bijvoorbeeld een spelletje met een dobbelsteen of memoriespelletjes. Echt van die typische spelletjes die je gebruikt om het geheugen te trainen. Bijvoorbeeld ook het spel ‘maak de zin af’. De ene leerling zegt een woord en dan moet de volgende leerling het woord herhalen en vervolgens een woord aan de zin toevoegen. Dat soort spellen zet ik in. Ik probeer ook heel veel te kijken naar de wereld van mijn leerlingen. Zo stel ik de vraag of de leerling in het Spaans kan omschrijven waar zij/hij woont. Of de leerlingen moeten de vakantieplaats omschrijven waar ze naar toe gaan. Dat zijn bekende plekken voor en dat maakt het dan makkelijker om te omschrijven. Als je zoveel mogelijk dichtbij jezelf blijft, dan leer je het beste. Ook laat ik veel video’s zien, dat ook weer te maken heeft met visualiseren. Op deze manieren hoop ik dat de woorden zo goed mogelijk blijven plakken.”

Bekijk deze video voor een impressie hoe Francisca lesgeeft.

“Ik vind werken met WRTS ook heel fijn. Op dit moment gebruik ik vooral de meerkeuzevragen, want dat gaat snel en neemt niet teveel tijd van mijn les in beslag. Maar ik moet nog even uit gaan zoeken op welke verschillende manieren ik WRTS nog meer in kan zetten in mijn les. Het inzetten van quizzen klinkt ook interessant.” 

Op welke manier maakt u gebruik van WRTS in uw lessen?

“Ik maak al heel lang gebruik van WRTS in mijn lessen, maar eerst was alles anders. Vroeger moest je woorden zelf importeren, maar nu hoeft dat niet meer. De woordenlijsten zitten al in WRTS zelf. Het is fijn dat je op WRTS op verschillende manieren woorden kan leren, zoals bijvoorbeeld meerkeuze, dictee, hints, in gedachten, meerkeuze en spelling. WRTS is een klein onderdeel van mijn les, waar ik samen met mijn leerlingen de Spaanse woordjes ga doornemen.” 

Wat voor tips kan u andere Spaans docenten meegeven?

“Ten eerste is het van belang om een goede leesmethode te hebben, hiervoor is opSTAP Spaans geweldig. Dat is klein, compact en to the point. Vooral als je je leerlingen wil introduceren tot de taal is het perfect. Ook is muziek inzetten in de les aan te raden. Ik doe bijvoorbeeld veel met liedjes in de les. Het is ook belangrijk om te vragen wat de leerlingen zelf willen. Willen mijn leerlingen iets weten over koken? Dan gaan we samen Spaanse recepten opzoeken. Een ander voorbeeld: een leerling van mij ging een roadtrip doen door Zuid-Afrika en toen gingen we in het Spaans alle landen en bezienswaardigheden omschrijven.”

“De combinatie van aansluiten bij de interesses en voldoen aan de leerbehoeftes van leerlingen, dat is het allerbelangrijkste.”