Docent Menno aan het woord: “Op de video’s van WRTS kan je altijd rekenen”
tamiya
Wiskundedocent Menno Lagerwey is in 2011 begonnen met het maken van uitlegvideo’s over wiskunde op YouTube. Inmiddels heeft zijn kanaal ‘Math with Menno’ meer dan 102.000 abonnees. Sinds 2019 is hij ook als online wiskundedocent op WRTS te vinden, waar hij o.a. in korte en krachtige video’s moeilijke, wiskundige vraagstukken begrijpelijk maakt voor leerlingen. Wij spraken Menno over zijn werkzaamheden bij WRTS, zijn mening over de toegevoegde waarde van uitlegvideo’s is en welke tips hij wil meegeven aan leerlingen die worstelen met wiskunde.
Hoe lang ben je al docent bij WRTS?
“Ik ben er vanaf het begin bij geweest. In november 2019 zijn we begonnen met een soort ‘proef’, om een beetje uit te testen of dit video-concept zou werken. Dat was echt het eerste moment dat ik bij WRTS bezig was. Driekwart jaar later zijn we met het video-concept begonnen waar we nu mee bezig zijn. Ik heb met Jeroen Munk (Head of Marketing & Growth bij WRTS) samen de eerste proef uitgedacht en uiteindelijk hebben wij in mei 2020 in een wat grote club met elkaar besproken hoe de video’s er uit moeten komen te zien en dat soort dingen. Ik heb echt meegedacht in wat voor structuur het zou moeten worden. Jullie hebben een bepaalde expertise en jullie zochten iemand die ook expertise had, maar dan binnen het onderwijs en dat heb ik. Zo konden wij elkaar mooi aanvullen.”
Wat zijn de werkzaamheden die je bij WRTS uitvoert?
“Ik maak theoretische video’s, waarin ik echt de theorie uitleg, maar ik maak ook voor elke video de bijhorende opgave op het niveau van de toets. Dat bespreek ik dan ook weer in een video om te laten zien hoe je die vraag kan uitwerken.”
Wat vind je het leukste om te doen bij WRTS?
“De theoretische video’s maken vind ik het leukst om te doen, omdat je dan toch een heel concept moet uitleggen. Het is leuk om iets ingewikkelds uit te leggen. Voor de video’s gebruik ik het boek Getal & Ruimte, daar staat in wat de leerling ongeveer moet kunnen, maar ik ga dan zelf bedenken hoe ik dat ga uitleggen. Ik wil niet letterlijk voorlezen wat er in het lesboek staat, daar zit niemand op te wachten want je het kan prima zelf lezen. Ik maak er een eigen verhaal van met zelfbedachte voorbeelden. De video’s moeten namelijk iets toevoegen.”
Wat vind jij de toegevoegde waarde van uitlegvideo’s bij het leren?
“Wat fijn is aan de video’s is dat je de uitleg altijd bij de hand hebt. Als je een les volgt wordt er natuurlijk wel iets uitgelegd, maar het kan zomaar zijn dat je even niet hebt opgelet of dat je de lesstof alweer bent vergeten. Het mooie aan de video’s is dat je altijd de uitleg bij je hebt, zodat je het waar en wanneer dan ook even kan bekijken. Dat is ontzettend belangrijk. Daarnaast hebben de video’s ook een bepaalde kwaliteit. Sommige leerlingen hebben een wiskundedocent die niet zo goed is, of die vaak afwezig is. Op de video’s van WRTS kan je altijd rekenen. Dat is een onbedoelde woordgrap geworden, maar het klopt wel dat je bij WRTS verzekerd bent van goede uitleg. Wat de omstandigheden ook zijn in de klas, het maakt niet uit: je kan altijd de video’s van WRTS bekijken.”
“Wij hebben veel video’s voor de onderbouw. Bij de onderbouw zie je dat klassen weleens onrustig kunnen zijn, of dat de leraar veel tijd spendeert aan de orde in de klas handhaven. Met een video ligt de volledige focus op de uitleg, waardoor je even in je eigen omgeving en op een rustig moment de uitleg kan bekijken. Voor kinderen met een korte spanningsboog zijn de uitlegvideo’s ideaal.”
Welke tips wil je meegeven bij het leren van wiskunde?
“Het allerbelangrijkste is oefenen. Je moet niet denken van ‘oké, ik bekijk even die theoretische uitleg en dan ben ik klaar’ want zo simpel is het helaas niet. Je moet dus vooral veel oefenen en dat kan goed met de opgaves die bij de video’s staan, want dat zijn opgaves die je ook in de toets kan verwachten. Daarnaast is op tijd beginnen met leren ook van belang. Ga niet de avond van te voren alles in je hoofd stampen, wat dat is gewoon heel veel stof en op het laatste moment veel ingewikkelde dingen moeten leren kennen. Het is veel slimmer om een paar dagen van te voren te beginnen zodat je elke dag een klein stukje kan doen, zodat je uiteindelijk goed bent voorbereid.”
Wat kunnen wij nog meer van jou verwachten bij WRTS?
“Wij zijn nu bijna klaar met de stof voor de onderbouw en wij zijn bijna klaar nu met de bovenbouw. Mensen kunnen dus verwachten dat er theorie voor de bovenbouw aan komt. Ook is de examenhulp van WRTS zo goed als klaar. Het einddoel is wel dat je vanaf de brugklas tot het examen bij WRTS terecht kunt. Het duurt nog wel even voordat we zover zijn, maar dat is wel het doel. Daarnaast zal je mij ook nog wel in leuke TikToks zien verschijnen.”
WRTS Pakketten
Geschikt voor de volgende vakken voor havo, vwo (klas 1-4) en vmbo-t (klas 1-2).